Basisgegevens Invoeren en Wijzigen

Om vervoersbewijzen via de D-TEC/VMA AGR unit te kunnen invullen en afdrukken op het voertuig, dient u de betreffende mestleveranciers en mestafnemers zoveel mogelijk in te voeren (klanten) met de bijbehorende laad- en losadressen. Deze laad/losadressen worden gebruikt bij het invullen van de juiste mestcode's op het laadadres, de juiste postcode laden en lossen en eventueel het opslag registratienummer indien bij een intermediaire onderneming wordt geladen of gelost. Verder kunt u uw transportmateriaal (voertuigen en laadeenheden) toevoegen voor de doorgifte van het kenteken door het instellen van een koppeling tussen laadeenheid en of transportvoertuig met iedere AGR unit die u kunt gebruiken voor het bonnenprinten via AGR-units. Tenslotte kunt u een overzicht van de in uw administratie bekende geregistreerde opslagen bekijken.

Daarnaast kunt u ook deze basisgegevens inzien, wijzigen of verwijderen. Waarbij opgemerkt wordt dat wanneer klant-, locatie- en opslaggegevens verwijderd worden, ook de historie ten aanzien van het gebruik van deze gegevens door uw AGR-GPS unit volledig verwijderd zal worden.

Bij het starten van deze beheer administratie op Bonnenprinten.nl kunnen wij de door u elektronisch aangeleverde basisgegevens eenmalig direct in de database plaatsen.

Klanten

Via de knop klanten kunt u de basisgegevens van uw klanten en relaties (mestleveranciers, mestafnemers, vervoerders, intermediairs en overige betrokkenen) bekijken, toevoegen, wijzigen en verwijderen. Daarnaast kunt u van een gekozen klant of relatie de bijbehorende laad/lospunten (inclusief mestopslagen) bekijken, toevoegen, wijzigen en eventueel verwijderen. Via de 'Sorteren' -knop kunt u de getoonde klanten en relaties sorteren op volgorde van naam (standaard), relatienummer, postcode, plaats of debiteurnummer.

Na het selecteren van een relatie uit de lijst kunt middels de onderstaande knoppen de volgende opdrachten uitvoeren:

bekijken
Middels deze knop kunt u de basisgegevens bekijken en heeft u tevens de mogelijkheid om direct door te starten met het wijzigen van deze gegevens.
toevoegen
Tijdens het toevoegen van een klant zijn de gegevens die met een * zijn gemarkeerd verplicht om te worden ingevuld.
type
Met type geeft u aan waar de relatie wordt getoond bij het invoeren van een vervoersbewijs, u kunt kiezen uit de volgende typen: Leverancier, Afnemer, Leverancier en Afnemer, en Transporteur/Intermediair/Overige Betrokkene
naam
Verplicht veld: in verband met sortering in lijsten die in het systeem worden gebruikt is het verstandig om eerst de achternaam in te vullen gevolgd door eventuele de naam en tussenvoegsels
straat
Verplicht veld
huisnummer
Verplicht veld
postcode
Verplicht veld
plaats
Verplicht veld
land
Verplicht veld
telefoon
Niet verplicht
fax
Niet verplicht
mobielnummer
Niet verplicht
email
Niet verplicht, wel gemakkelijk voor eventuele verzending van overzichten naar deze relatie per e-mail
debiteurnummer
Niet verplicht, hier kunt u het door u toegekende klantnummer toevoegen. Bijvoorbeeld het debiteurnummer van deze klant in uw financiële administratie.
mestnummer
Niet verplicht: het mestnummer wordt vanaf 2005 niet meer gebruikt. Deze nummers komen echter regelmatig nog voor doordat klanten die nog gebruiken. Indien u verder niet over het juiste relatienummer beschikt, kunt u het mestnummer hier invullen. Doordat Bonnenprinten.nl de koppelingstabel tussen mestnummers en relatienummers van Dienst Regelingen gebruikt, is de kans zeer groot dat hiermee automatisch het juiste relatienummer voor u wordt opgezocht.
relatienummer
Verplicht Veld: het relatienummer of ook wel BRS-nummer genoemd. Dit nummer heeft per 1 januari 2005 het mestnummer vervangen (zie hierboven). Indien het om een particulier of een buitenlandse relatie gaat dient u het bolletje aan te klikken en het juiste type te selecteren uit de selectielijst .
machtiging
Indien u aangeeft dat u van een klant een machtiging heeft, kunt u dat hier noteren. Deze machtingen worden met een * getoond als u een klantenoverzicht bekijkt.
notitie klant
In dit veld kunt u notities en opmerkingen over de klant kwijt.
relatie deactiveren (alleen bij wijzigen)
Met deactiveren van een relatie wordt deze niet meer bij het opvragen van gegevens door de AGR-GPS unit. Deactiveren kunt u bijvoorbeeld doen op het moment dat de relatie geen klant meer is of wanneer deze een nieuw relatienummer heeft. In het laatste geval kunt u van zo'n klant ook gewoon het relatienummer wijzigen.
Na invullen kunt u via de knop 'Toevoegen' de ingevoerde gegevens opslaan. Indien u ook direct een laad- en of losplaats wilt invoeren bij deze relatie, kunt u kiezen voor de knop 'Toevoegen en verder met Toevoegen van een Laad/lospunt', waarna na het invoeren direct het scherm wordt getoond om een laad/lospunt toe te voegen bij deze relatie (zie hieronder verder bij toevoegen laad/lospunt).
wijzigen
Middels deze knop kunt u van de geselecteerde relatie alle gegevens wijzigen. Het is niet verstandig om de gegevens zodanig te wijzigen dat het om een volledig andere relatie gaat: de historie behorende bij de oude relatie wordt dan ook automatisch gekoppeld aan deze relatie.
verwijderen
U kunt ten alle tijden een relatie verwijderen. Echter daarmee verwijderd u ook automatisch de historie bij deze klant t.a.v. de lokaties waar u deze klant heeft gebruikt voor het afdrukken van vervoersbewijzen.
laad/lospunten
Om de juiste mestcode, laad/lospostcode en eventueel opslagregistratienummer van een relatie op een bepaalde locatie te kunnen gebruiken, deze relatie over tenminste één laad/lospunt te beschikken. De postcode van het laad/lospunt wordt gebruikt als postcode van het laad/losadres op het vervoersbewijs. Daarnaast wordt de mestcode(s) van het vervoerbewijs overgenomen van het laadpunt. Tenslotte kunnen laad-/lospunten gekoppeld worden aan GPS-coördinaten die zijn bepaald via de AGR-apparatuur (tijdens het verwerken van nieuw toegevoegde locaties).
Na selectie van een relatie verschijnt een soortgelijk scherm waar alle laad/lospunten van deze relatie kunnen worden bekeken, toegevoegd, gewijzigd of verwijderd. Merk op dat in het geval van een leverancier of transporteur u de mestcode velden te zien krijgt; in het geval van een afnemer krijgt u alleen het losadres te zien.
Een laad/lospunt kan ook een mestopslag zijn (in het geval het een intermediair betreft). Wanneer dit het geval is wordt dit aangegeven bij de gegevens van het laad/lospunt. Merk op dat u dus alleen opslagen kunt toewijzen aan laad/lospunten van relaties die van het type 'transporteur/intermediair/overige betrokkene' zijn.
Voor een Leverancier kunnen alleen laadpunten worden aangemaakt; voor een Afnemer kunnen alleen lospunten worden aangemaakt; voor relaties van het type Leverancier en Afnemer of Transporteur/Intermediair/Overige Betrokkene kunnen de aangemaakte laad/lospunten zowel als laad- en of als losadres dienen.
Tijdens het toevoegen van een laad/lospunt dienen de volgende velden te worden ingevuld:
naam
Verplicht veld: standaard wordt hier al de naam van de relatie ingevuld, dit kan handmatig veranderd worden in bijvoorbeeld de naam van een mestopslag of stal.
straat
Verplicht veld: standaard wordt hier al het adres van de relatie ingevuld.
huisnummer
Verplicht veld: standaard wordt hier al het huisnummer van de relatie ingevuld.
postcode
Verplicht veld: standaard wordt hier al de postcode van de relatie ingevuld, dit dient echter de postcode van het laad- of losadres te zijn (wordt gebruikt als laad- of lospostcode op het vervoersbewijs).
plaats
Verplicht veld: standaard wordt hier al de plaats van de relatie ingevuld.
land
Verplicht veld: standaard wordt hier al de landcode van de relatie ingevuld.
straal van dezelfde locatie
Deze afstand representeert de cirkel waarbinnen GPS-laad/los posities gebruikt wordt bij het opvragen van gegevens door uw AGR-GPS unit. We adviseren om deze straal standaard op 100 meter in te stellen: dit is vanwege de (on)nauwkeurigheid van de GPS-positiebepaling (circa 10 meter) en hoe het voertuig tijdens de positie bepaling staat (zit ook een variatie in van tussen de 0 en 30 meter). Deze straal kan overigens worden ingesteld op alle waarden tussen de 10 en 1000 meter.
locatie gekoppeld houden (alleen zichtbaar bij 'wijzigen' )
Indien u een bepaalde locatie niet meer gekoppeld wenst te houden aan GPS-coördinaten kunt u dat hier aangeven door 'nee' aan te klikken. Deze optie wordt alleen getoond bij 'wijzigen' wanneer er GPS-coördinaten gekoppeld zijn aan het betreffende laad/lospunt.
laad/lospunt is opslag (alleen invulbaar bij relaties van het type Transporteur/Intermediair/Overige Betrokkene)
U kunt hier kiezen voor ja (standaard) of nee. Indien u ja kiest dient u hier tevens het opslagregistratienummer in te vullen.
mestcode 1 t/m 4 en percentage (wordt niet getoond bij relaties die alleen afnemer zijn)
Alleen van toepassing als vanuit dit adres mest geladen kan worden: er kunnen tot 4 verschillende mestcode(s) worden ingevuld die geselecteerd kunnen worden uit de lijst van toegestane mestcodes Het percentage dient altijd ingevuld te worden (dus ook bij een percentage van 100%, dwz slechts één mestcode). De 4 percentage's moeten samen gelijk zijn aan 100%.
Na invullen kunt u via de knop Toevoegen de ingevoerde gegevens opslaan.



Voertuigen

Via de knop voertuigen kunt u de basisgegevens van uw transport voertuigen (trekkers, zelfrijders en vrachtwagens) bekijken, toevoegen, wijzigen en verwijderen (en eventueel de voertuigen van door u ingehuurde relaties). Merk op dat een zelfrijder met kenteken en met bemonsteringsapparatuur zowel bij voertuigen als bij laadeenheden dient te worden ingevoerd.

Na het selecteren van een voertuig uit de lijst kunt middels de onderstaande knoppen de volgende opdrachten uitvoeren:

bekijken
Middels deze knop kunt u de basisgegevens bekijken en heeft u tevens de mogelijkheid om direct door te starten met het wijzigen van deze gegevens.
toevoegen
Tijdens het toevoegen van een voertuig zijn de gegevens die met een * zijn gemarkeerd verplicht om te worden ingevuld.
omschrijving
Verplicht veld: in verband met sortering in selectielijsten die worden gebruikt bij het invullen van een vervoersbewijs is het verstandig om hier een duidelijke omschrijving in te vullen
kenteken
Indien het om een gekentekend voertuig gaat, vult u hier het kenteken van het voertuig in, deze gegevens worden ook gebruikt bij het bonnenprinten op het voertuig, namelijk: 'kenteken trekkend voertuig'
eigenaar
Standaard staat u hier ingevuld. Echter indien het een voertuig betreft van een andere transporteur/intermediair (inhuur of afname/levering door derden) kunt u hier de juiste eigenaar selecteren uit al uw relaties die van het type Transporteur/ Intermediair of Overige Betrokkene zijn.
uit gebruik genomen
U kunt hier kiezen voor ja of nee (standaard). Indien het voertuig als zodanig niet meer wordt gebruikt en u hier (via wijzigen) ja invult. U kunt er echter ook voor kiezen om alle gegevens te verwijderen.
Na invullen kunt u via de knop Toevoegen de ingevoerde gegevens opslaan. Na controle of de gegevens correct zijn ingevoerd komt u weer in het basisscherm van alle voertuigen terug.
wijzigen
Middels deze knop kunt u van het geselecteerde voertuig alle gegevens wijzigen. Het is niet verstandig om de gegevens zodanig te wijzigen dat het feitelijk om een volledig andere voertuig gaat: de historie behorende bij het oude voertuig wordt dan ook automatisch gekoppeld aan het nieuwe voertuig. Indien u dit voertuig niet meer wenst te selecteren bij het invullen van een vervoersbewijs kunt u het beste de vraag betreffende het in gebruik zijn wijzigen in nee of het voertuig helemaal te verwijderen.
verwijderen
U kunt altijd een voertuig verwijderen . Een eventuele koppeling met een AGR-GPS unit zal dan automatisch worden verwijderd.



Laadeenheden

Via de knop laadeenheden kunt u de basisgegevens van uw laadeenheden (opleggers, aanhangwagens, getrokken voertuigen, zelfrijders etc.) bekijken, toevoegen, wijzigen en verwijderen (en eventueel de laadeenheden van door u ingehuurde relaties). Via de laadeenheid wordt het combinatienummer op het vervoersbewijs ingevuld in geval van drijfmest m.a.w. op de laadeenheid bevindt zich de bemonsteringsapparatuur. Merk op dat een zelfrijder met kenteken en met bemonsteringsapparatuur zowel bij voertuigen als bij laadeenheden dient te worden ingevoerd.

Na het selecteren van een laadeenheid uit de lijst kunt middels de onderstaande knoppen de volgende opdrachten uitvoeren:

bekijken
Middels deze knop kunt u de basisgegevens bekijken en heeft u tevens de mogelijkheid om direct door te starten met het wijzigen van deze gegevens.
toevoegen
Tijdens het toevoegen van een laadeenheid zijn de gegevens die met een * zijn gemarkeerd verplicht om te worden ingevuld.
omschrijving
Verplicht veld: in verband met sortering in selectie lijsten die worden gebruikt bij het invullen van een vervoersbewijs is het verstandig om hier een duidelijke omschrijving in te vullen
kenteken
Indien het om een gekentekende laadeenheid gaat (oplegger, aanhangwagen), vult u hier het kenteken van de laadeenheid in. Dit nummer wordt verder niet gebruikt bij het afdrukken van een vervoersbewijs op het voertuig. Hiervoor wordt altijd het kenteken van het trekkende voertuig gebruikt.
combinatienummer
Indien de laadeenheid een bemonsteringsapparaat heeft, vult u hier het combinatienummer in behorende bij dit monsterapparaat zoals u dat heeft doorgegeven aan Dienst Regelingen. Dit nummer dient overeen te komen met de eerste 8 karakters van uw AGR ID. Het combinatienummer is niet van toepassing bij vaste mest.
nummer monsterapparaat
Indien de laadeenheid is uitgerust voor bemonstering van drijfmest, kunt u hier ter volledigheid het nummer van het monsterapparaat invullen (wordt verder niet gebruikt bij invullen van het vervoersbewijs).
laadvermogen
Vul hier het geschat laadvermogen (in kilogram) van de laadeenheid in: dit geschat laadvermogen wordt als standaard gebruikt bij het invullen van een vervoersbewijs.
eigenaar
Standaard staat u hier ingevuld. Echter indien het een laadeenheid betreft van een andere transporteur/intermediair (inhuur of afname/levering door derden) kunt u hier de juiste eigenaar selecteren uit al uw relaties die van het type Transporteur/ Intermediair of Overige Betrokkene zijn.
uit gebruik genomen
U kunt hier kiezen voor ja of nee (standaard). Indien de laadeenheid als zodanig niet meer wordt gebruikt en u hier (via wijzigen) ja invult, zal de laadeenheid niet meer voorkomen in de selectielijst bij het selecteren van de laadeenheid bij het koppelen aan een AGR-unit; bij het wijzigen van een AGR-unit koppeling, blijft de laadeenheid wel beschikbaar in de selectielijst. Indien deze niet meer op uw bedrijf aanwezig is kunt u deze ook verwijderen.
Na invullen kunt u via de knop Toevoegen de ingevoerde gegevens opslaan. Na controle of de gegevens correct zijn ingevoerd komt u weer in het basisscherm van alle laadeenheden terug.
wijzigen
Middels deze knop kunt u van de geselecteerde laadeenheid alle gegevens wijzigen. Het is niet verstandig om de gegevens zodanig te wijzigen dat het feitelijk om een volledig andere laadeenheid gaat: de historie behorende bij de oude laadeenheid wordt dan ook automatisch gekoppeld aan de nieuwe laadeenheid. Indien u deze laadeenheid niet meer wenst te selecteren bij het invullen van een vervoersbewijs kunt u het beste de vraag betreffende het in gebruik zijn wijzigen in nee of om de laadheid volledig te verwijderen.
verwijderen
U kunt altijd een laadeenheid verwijderen . Een eventuele koppeling met een AGR-GPS unit zal dan automatisch worden verwijderd.



AGR-units

Via de knop AGR-units kunt u de basisgegevens van uw units die u gebruikt voor het bonnenprinten bekijken en koppelen aan uw laadeenheden en aan de bijbehorende voertuigen. We merken op dat u zelf geen nieuwe AGR-unit kunt toevoegen of de basisgegevens van de unit kunt wijzigen (AGR-registratienummer en combinatienummer). Dat kan alleen de websitebeheerder.

Na het selecteren van een laadeenheid uit de lijst kunt middels de onderstaande knoppen de volgende opdrachten uitvoeren:

bekijken
Middels deze knop kunt u de basisgegevens en koppelingen van de AGR-unit bekijken en heeft u tevens de mogelijkheid om direct door te starten met het wijzigen van deze gegevens.
wijzigen
Tijdens het wijzigen van een AGR-unit kunt u slechts een beperkt aantal velden wijzigen.
AGR-registratienummer
Het registratienummer zoals de unit bij Dienst Regelingen en D-TEC/VMA staat geregistreerd (wordt ingesteld door de website beheerder daar via dit nummer de toegang tot het bonnenprinten wordt beheerd.).
combinatienummer
Indien de laadeenheid een bemonsteringsapparaat heeft (bij drijfmest), staat hier het combinatienummer behorende bij dit monsterapparaat zoals u dat heeft doorgegeven aan Dienst Regelingen. Dit nummer wordt door de website beheerder. Dit nummer is een hulpmiddel bij het koppelen van de juiste laadeenheid aan de AGR unit daar de combinatienummers moeten overeenkomen. Het combinatienummer is niet van toepassing bij vaste mest.
type
Indien de unit vast gekoppeld is aan de laadeenheid (altijd bij drijfmest) staat hier 'vast gemonteerde unit', indien hier 'losse mobiele unit' staat betreft het een AGR-unit van het type koffermodel die niet op de laadeenheid of voertuig is bevestigd en die alleen voor vaste mest mag worden gebruikt .
hoort bij laadeenheid
Hier kunt u het kenteken en of omschrijving van de laadeenheid selecteren waaraan deze unit (normaal) bij gebruikt wordt. Merk op dat in geval van drijfmest de combinatienummers moeten matchen (hulpmiddel).
gekoppeld voertuig
Hier kunt u het voertuig koppelen wat standaard (normaal) aan deze laadeenheid gekoppeld is. Bij wijziging zal dit nummer ook op de website www.vma-agr.nl worden ingesteld.
uit gebruik genomen
U kunt hier kiezen voor ja of nee (standaard). Indien de AGR-unit als zodanig niet meer wordt gebruikt en u hier (via wijzigen) ja invullen. De beheerder kan dat ook doen in het geval er niet meer via de unit vervoersbewijzen mogen worden afgedrukt.
Na invullen kunt u via de knop Wijzigen de geselecteerde gegevens opslaan. Na controle of de gegevens correct zijn ingevoerd komt u weer in het basisscherm van alle AGR-units terug.



Opslagen

Via de knop opslagen kunt u de basisgegevens van uw opslagen bekijken, wijzigen en verwijderen. Een opslag is in het systeem niets anders dan een laad/losplaats waarvan wat extra gegevens worden vastgelegd. Derhalve dient een opslag te worden toegevoegd via de functie om een laad/losplaats bij een relatie aan te maken. Bij het toevoegen (of wijzigen) van een laad/losplaats van een relatie van het type Transporteur/Intermediair/Overige Betrokkene kunt u aangeven of het desbetreffende laad/lospunt een opslag is: immers alleen van een opslag bij een intermediair dient van een opslagregistratienummer voorzien te zijn. Indien u daarbij 'ja' aangeeft, worden het laad/lospunt getransformeerd naar een opslag. U komt dan in het wijzigingsscherm terecht om de overige gegevens van de opslag toe te voegen (zie hieronder)

Na het selecteren van een opslag uit de lijst kunt middels de onderstaande knoppen de volgende opdrachten uitvoeren:

bekijken
Middels deze knop kunt u de basisgegevens bekijken en heeft u tevens de mogelijkheid om direct door te starten met het wijzigen van deze gegevens.
wijzigen
Tijdens het wijzigen van de basisgegevens van de opslag zijn er geen gegevens die verplicht zijn om te worden ingevuld.
omschrijving
Kunt u hier niet wijzigen, dit is namelijk de omschrijving die wordt gehanteerd bij dit laad/lospunt. Indien u dit wilt wijzigen dient u dat te doen via wijzigen van een laad/lospunt
registratienummer Dienst Regelingen
Indien het om een geregistreerde opslag gaat, dient u hier het 6-cijferige nummer in te vullen wat Dienst Regelingen heeft toegewezen aan deze mestopslag.
maximale inhoud
Hier vult u de maximale capaciteit in aantal ton in van de mestopslag. In de beheerapplicatie wordt hier verder niets mee gedaan.
datum beginvoorraad
Hier vult u de datum in waarvoor de beginvoorraad gegevens (mest, fosfaat en stikstof) gelden. In de beheerapplicatie wordt hier verder niets mee gedaan.
beginvoorraad mest (ton)
Vul hier het aantal ton mest in wat in de mestopslag aanwezig was op datum beginvoorraad. In de beheerapplicatie wordt hier verder niets mee gedaan.
beginvoorraad fosfaat (kg)
Vul hier het aantal kilogram fosfaat in wat in de mestopslag aanwezig was op datum beginvoorraad. In de beheerapplicatie wordt hier verder niets mee gedaan.
beginvoorraad stikstof (kg)
Vul hier het aantal kilogram stikstof in wat in de mestopslag aanwezig was op datum beginvoorraad. In de beheerapplicatie wordt hier verder niets mee gedaan.
eigenaar
Ter volledigheid getoond, de eigenaar kunt u niet wijzigen want dit is namelijk de relatie die behoort bij dit laad/lospunt.
Na invullen kunt u via de knop Doorgaan met Wijzigen de ingevoerde gegevens opslaan. Na controle of de gegevens correct zijn ingevoerd komt u weer in het basisscherm van alle opslagen terug.
verwijderen
U kunt de typering 'opslag' van een laad/lospunt verwijderen: er wordt dan geen opslag registratienummer meer meeverzonden bij het bonnenprinten als de gekoppelde locatie wordt opgevraagd.